Tvorivá dielňa 2014

Tvorivá dielňa 2014

Baba Marta – 1. marec – je tradičný bulharský sviatok venovaný príchodu jari.

Dňa 18. februára sa v BKI v Bratislave konal workshop Tvorivá dielňa na výrobu Marteničiek. Zúčastnili sa ho študenti slovanských filológií z univerzity J.A. Komenského v Bratislave i žiaci z bulharskej školy Christa Boteva a ZŠ Cádrova 23 v Bratislave v sprievode svojich pedagógov.

Na úvod pán Emil Cankov, učiteľ výtvarnej výchovy z bulharskej školy, účastníkom Tvorivej dielne porozprával o sviatku a Martenici (rituálnej dekorácii z červeno-bielych nitiek), ktorá je cenným darom tohto dňa a neodmysliteľnou súčasťou sviatku. Farby Martenice symbolizujú duchovnú čistotu, zdravie a život.

Marteničkou obdarúvame nielen svojich blízkych, priateľov, kolegov a všetkých, ktorých máme radi, ale zdobíme nimi tiež svoje domy a domácich miláčikov.

Nosí sa do konca marca, alebo dokedy sa neobjaví prvý bocian. Potom ju zaviažeme na rozkvitnutý strom a pri tom si prajeme niečo pekné. Legendy o nich siahajú až do čias chána Asparucha, zakladateľa Bulharského štátu.

Počas Tvorivej dielne zahrali žiačky bulharskej školy svoje obľúbené hudobné skladby na gitare. Deti, študenti, pedagógovia a tím BKI prežili spolu v dobrej a príjemnej nálade jeden zábavný deň. Účastníci boli veľmi spokojní s vyrobenými Martenicami, pretože sa im vydarili a budú ich môcť 1. marca darovať svojim milovaným.

Organizátori: BKI Bratislava, Univerzita J.A. Komenského v Bratislave, ZŠaG Chtisto Botev v Bratislave a ZŠ Cádrova 23 v Bratislave.

09_P1013451.JPG
Bulharské masky na Carnevale Slovakia 2014

Bulharské masky na Carnevale Slovakia 2014

Sv. Trifon Zarezan – sv. Valentín 2014

Sv. Trifon Zarezan – sv. Valentín 2014