Emigranti – predstavenie divadla „Bulharská armáda“

Emigranti – predstavenie divadla „Bulharská armáda“

Dňa 30.01.2016 bola v Dome kultúry „Ružinov“ v Bratislave predstavená bulharskej komunite žijúcej na Slovensku inscenácia divadla „Bulharská armáda“. Autor divadelnej hry je Sławomir Mrożek a režisérka je Diana Dobreva. V úlohách emigrantov sa predstavili herci Milen Milanov a Aleksander Dojnov.

Emblematický text, ktorý poľský autor napísal pred viac ako 30 rokmi sa ukázal, že je aktuálny práve dnes viac ako kedykoľvek predtým. Podľa slov Diany Dobrevej „vtedy sa v hre venovalo viac pozornosti politickej situácii, zatiaľ čo v tejto verzii, pripravenej v divadle „Bulharská armáda“ sme venovali viac pozornosti existenciálnej emigrácii. Emigrácii nie toľko ako forme fyzického a duchovného prežitia, ale ako nejakého druhu pohľadu na svet - v tejto scénickej verzii sa snažíme ísť s našimi „Emigrantmi".

Dej sa odohráva v demokratickej a bohatej krajine práve na Silvestra. V jednej pivnici žijú dvaja emigranti – politický emigrant AA a robotník XX. Filozofujúci intelektuál (AA-Milanov) a prostoduchý robotník (XX-Dojnov), ktorí sú veľmi odlišné osobnosti, ale s rovnakým osudom. Sú emigrantmi. Debatujú, hnevajú sa na seba, hádajú sa, klamú sa, pomáhajú si a znova sa hádajú... V necelých dvoch hodinách predstavenia je na scéne zhromaždené nešťastie ľudského druhu, nazývaného emigrant.

Plná sála a búrlivý aplauz Bulharov na Slovensku, boli uznaním za skvelý výkon hercov, za to, že s predstavením sa im podarilo dotknúť sa ich emigrantskej duše a znovu zažiť otázky a odpovede, ktoré ich presvedčili o tom, že sloboda je vnútorný pocit, bez ohľadu na to, kde človek žije.

Organizátori: BKI Bratislava, divadlo Bulharská armáda.

Metamorfózy Nikolu Koleva a Donča Dončeva

Metamorfózy Nikolu Koleva a Donča Dončeva

Medzinárodný pamätý deň Holokaustu 2016

Medzinárodný pamätý deň Holokaustu 2016