Film Bulharská rapsódia

Film Bulharská rapsódia

Dňa 9. marca 20017, večer pred Dňom záchrany bulharských Židov počas Druhej svetovej vojny, ktorým si Bulharsko uctieva pamiatku obetí Holokaustu, v Bratislave, v hlavnom meste Slovenskej republiky, bola premietnutá prvá koprodukcia medzi Bulharskom a Izraelom, teda tematický film režiséra Ivana Ničeva s názvom Bulharská rapsódia (2014). Film, ktorý bol vybraný, aby predstavil Bulharsko na udeľovaní 87. cien filmovej akadémie Spojených štátov OSCAR v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014, je tretím filmom zo ságy vykresľujúceho osud bulharských Židov počas jednej z najkrutejších vojen v dejinách ľudstva, ktorá si vyžiadala životy vyše 60 miliónov ľudí.

V dôsledku dobre navrhnutej komunikačnej kampane vedenej pri príležitosti 70. výročia záchrany 47 000 bulharských Židov bolo medzinárodné obecenstvo náležite informované o prínose Bulharska. Bulharsko sa ako pozorovateľská krajina pripojila k Medzinárodnej organizácii pre pamiatku holokaustu (The International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), a Bulharská pravoslávna cirkev bola nominovaná na Nobelovu cenu za mier za rok 2017.

Emblematický film Bulharská rapsódia bol premietnutý v najväčšej kinosále slovenskej štátnej multifunkčnej budove Lumiér, ktorá sa nachádza v samotnom centre slovenského hlavného mesta. Monumentálna budova, ešte od počiatku svojej činnosti v roku 1972, bola spájaná s usporiadaním podujatí prevažne klubového charakteru. Aj napriek všeobecného očakávania, že na premietanie príde hŕstka ľudí, ktorá je tradične zvyknutá navštevovať podobné podujatia, sála bola plná - boli tam Slováci, Česi, Poliaci, Židia, Bulhari a iní. .

Na začiatku večera prítomných oficiálne privítala J. E. pani Jordanka Čobanova, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v Slovenskej republike, ktorá, v svojom úvodnom príhovore, podčiarkla prínos Bulharska k záchrane životov Židov, ktorí vtedy žili na jej teritóriu, avšak vyjadrila hlbokú sústrasť pre Židov z Belomorskej Trácie a Macedónska, ktorí boli deportované do táborov smrti, pre ktorých Bulharsko smúti aj do dnešného dňa.

Po príhovore bulharskej veľvyslankyne hovoril aj veľvyslanec Štátu Izrael v Slovenskej republike J. E. pán Zvi Aviner Vapni. Vyjadril oficiálne poďakovanie za to, čo urobil bulharský národ, a podčiarkol, že sú Bulhari v Izraeli osobitne ctení. Vyzdvihol, že dvaja z hercov vo filme sú bulharskými Židmi, ktorí nepotrebovali ani sa učiť po bulharsky, aby zahrali svojich hrdinov. A je tomu tak, pretože v súčasnosti v jeho domovine bulharská komunita je jednou z najváženejších a najviac držiacej pri sebe, a že na každom svojom stretnutí si naši krajania s hrdosťou a nostalgiou spomínajú na svoju bývalú vlasť, pripravujú tradičné jedlá a spievajú bulharské piesne.

Okrem milovníkov európskeho kina, v sále boli prítomní poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, veľvyslanci iných štátov, filmoví kritici, novinári, významní predstavitelia kultúry a umenia, zástupcovia európskej a bulharskej komunity na Slovensku.

Záverom, premietanie filmu Bulharská rapsódia v Bratislave môže byť ohodnotené ako dôstojné uctievanie si Dňa bulharských židov počas Druhej svetovej vojny, ktoré zdôrazňuje prínos Bulharska v spoločnom úsilí budovania a utvrdzovania najzákladnejšieho ľudského práva, a to - práva na život a lásku, ktoré prekonávajú každé zlo.

Listovanie Ivajla Evstatieva

Listovanie Ivajla Evstatieva

Bulharská účasť na Mesiaci frankofónie 2017

Bulharská účasť na Mesiaci frankofónie 2017