Yordan Yordanov  ”Yuri“ Mesiac fotografie 2018

Yordan Yordanov ”Yuri“ Mesiac fotografie 2018

Bulharský kultúrny inštitút sa 3. novembra 2018, ako každý rok sa zúčastnil 21. Medzinárodného fotografického festivalu, ktorý usporiadal Stredoeurópsky dom fotografie v Bratislave. BKI bol predstavený s výstavou svetoznámeho fotografa Jordana Jordanova - Juri (1940 - 2009), ktorý získal desiatky medzinárodných ocenení. Zbierka je od Nadácie SERGIA POGGIANELLA, ktorá nesie meno svojho majiteľa a riaditeľa. Organizovanie zbierky v Bratislave bola vďaka pani Nadežde Pavlovej, kurátorke Galérie SYNTHESIS pri Photosinthesis  Art Center, Sofia. Unikátne fotografie už zosnulého bulharského fotografa sú v Taliansku vďaka zberateľovi, antropológovi a členovi Medzinárodného spoločenstva pre štúdium šamanizmu (ISSR) Sergio Poggianella, ktorý ich ocenil. On sa objavil v Juriho živote vo veľmi ťažkom období, keď umelec nemal prostriedky ani na filmy a fotografický papier. Viac ako milión divákov navštívilo výstavy talianskej nadácie. Prítomnosť exotickej osobnosti Poggianelly urobila Jurijovu výstavu v BKI jednou z najnavštevovanejších a najatraktívnejších udalostí festivalu.

Jordan Jordanov Juri (1940 – 2009) absolvoval školu zameranú na polygrafiu a fotografiu vo svojom rodnom meste, v Sofii. Dôležité sú však jeho ocenenia: Zlatá medaila v meste Münster (1970), Zlatá medaila z Bienále bulharskej fotografie v Sofii (1983), Hlavná cena z Bienále bulharskej fotografie v Sofii (1987); ABV Competition Čo je poznanie?, Zürich (2000).

Úspech zožali jeho fotografické projekty, financované švajčiarskou nadáciou PRO HELVETIA – Bulharské väznice (1994), Súčasné Albánsko (1995), Mongolsko (1998), a tiež aj autorská výstava L’envers et l’endroit (Líce a opak) vo Francúzskom kultúrnom inštitúte v Sofii (1998). Bol finalistom Medzinárodného fondu dokumentárnej fotografie Mother Jones (1995), San Francisco a tiež aj Ocenenia sociálnej fotografie KODAK Competition, Národný palác kultúry, Sofia (2001).

Fotografie Jordana Jordanova – Juri sú predstavené v kolekciách fotografického oddielu Parížskej národnej knižnice, Galérii Zango v Mníchove, Tokyo Institute of Technology, Musée de l'Élysée v Laussane, Múzeu výtvarných umení v Houstone, USA, Národnej umeleckej galérii v Sofii, v galériách a súkromných kolekciách v Taliansku, Bulharsku a ďalších krajinách.

Fotografické projekty, ktoré financovala Švajčiarska nadácia PRO HELVETIA - Bulharské väznice (1994), Albánsko dnes (1995) a Mongolsko (1998), boli vystavené na medzinárodnom festivale v Bratislave a v sále BKI ich videli desiatky zahraničných a domácich návštevníkov.

5.jpg
9.jpg
23.jpg
Tvoríme spoločne

Tvoríme spoločne

Zrkadlo času. Ženská krása v priebehu storočí

Zrkadlo času. Ženská krása v priebehu storočí