26. medzinárodný veľtrh knihy BIBLIOTEKA 2018

26. medzinárodný veľtrh knihy BIBLIOTEKA 2018

9. 11. 2018 sa Bulharský kultúrny inštitút tradične zúčastnil 26. medzinárodného knižného veľtrhu BIBLIOTEKA 2018 v Bratislave. Tento rok inštitút predstavil dve knihy na pódiu Literárneho informačného centra Slovenska vo výstavnej sieni Incheba. Jedna kniha bola preložená do bulharčiny a druhá do slovenčiny.

1.jpg

Bellevue - je román od mladej slovenskej spisovateľky bulharského pôvodu Ivany Dobrákovej (1982, Bratislava). V roku 2007 ona vyhrala celoslovenskú literárnu Súťaž mladých talentov a v roku 2008 vyhrala Národnú súťaž rozprávok na Slovensku. Literárne debutovala v roku 2009 zbierkou poviedok Prvá smrť v rodine. V tom istom roku získala aj literárnu cenu Jana Johanidesa. V roku 2010 sa objavil jej prvý román Bellevue, za ktorý získala Cenu mladých talentov Nadácie Tartabanka. Dobráková je trojnásobnou finalistkou najväčšej slovenskej literárnej ceny Anasoft Litera za svoju tretiu knihu Toho. Je tiež držiteľkou ceny za preklad Jána Hollého.

Bellevue je kniha pre tých, ktorí chcú preniknúť do ľudského vedomia a bojovať s psychologickými prekážkami. Knihu preložil Asen Milčev, vydalo ju Vydavateľstvo Nauka i izkustvoto, Sofia, 2018. Moderátor prednášky bol slovenský spisovateľ Pavol Rankov. 

3.jpg

Som ako morská voda – je básnická zbierka od bulharskej poetky Dimany Ivanovej. Verše bulharskej poetky, ktorá  študovala a prednášala na Slovensku a v Česku ale v súčasnosti žije v Londýne, sú stvárnené cez ženské vnímanie a inšpirované jej multikultúrnymi vzťahmi a zážitkami z ciest po európskych mestách.

Zbierka bola preložená do slovenského jazyka Igorom Hochelom, Vydavateľstvo ART Poetika, Bratislava, 2018. Podujatia sa zúčastnil aj vydavateľ a riaditeľ vydavateľstva pán Solotruk. Moderátorkou bola riaditeľka BKI v Bratislave pani Vania Radeva.

Stánok navštívili mnohí priatelia bulharskej literatúry a podujatie bolo zverejnene Slovenskými médiami.

10.jpg
Christmas Bazaar – 27. Vianočný charitatívny bazár

Christmas Bazaar – 27. Vianočný charitatívny bazár

Tvoríme spoločne

Tvoríme spoločne