Divadlo, moja láska! od Valeriho Petrova Divadelné predstavenie

Divadlo, moja láska! od Valeriho Petrova Divadelné predstavenie

Dňa 10. marca 2018 sa v Divadle Malá Scéna v Bratislave, v rámci Mesiaca bulharskej kultúry, odohralo divadelné predstavenie Divadla 199. Pani Vania Radeva, riaditeľka BKI Bratislava, predstavila hostí a rozpovedala príbeh z roku 1977, kedy bola táto kultová divadelná hra veľkého bulharského básnika, dramaturga a prekladateľa Shakespeara, napísaná špeciálne pre dve vzácne dámy bulharského divadla Slávku Slavovu a Táňu Masalitinovu. Táto prvá inscenácia v Divadle 199 bola tiež režírovaná veľkým režisérom Mladenom Kiselovom. Dnes väčšina prítomných v sále vtedy ešte nebola narodená, ale počuli o tomto predstavení a s napätím očakávali, či aj nová interpretácia potvrdí mýtus o nadčasových kvalitách tejto divadelnej hry.

          A ÁNO! Stalo sa. Súčasné predstaviteľky a režisérka tento príbeh obohatili o vlastné zážitky z divadelného prostredia. Do originálneho znenia textu zakomponovali svoje osobné skúsenosti – dychberúce, dramatické, intímne, ale aj také, ktoré vždy potvrdia večný umelecký ideál. Hovorili úprimne a srdečne o kompromise, podpore, zrade a láske. Jednoducho povedali o vzostupe a páde duše v ich náročnej profesii. Talentované herečky svojmu publiku predniesli jedno z najkrajších vysvetlení o láske k divadlu a duchovnosti. Bratislavskí diváci sa im za tento výnimočný zážitok zavďačili smiechom, slzami a potleskom.

          Režisérkou divadelnej hry je Kasiel Noah Asher. Zúčastnili sa: Kasiel Noah Asher, Krasimira Kuzmanova, Lilia Maravilia, Stefka Yanorova – vyškolené herečky významným režisérom a pedagógom Krikorom Azaryanom. Svojim umením sa im podarilo  citlivo predĺžiť životnosť tejto divadelnej hre, ktorá sa už vníma ako jedno z klasických bulharských dramatických diel. Toto divadelné predstavenie im prinieslo ocenenie za ženskú rolu Ikar 2016, Union of Bulgarian Artists a ocenenie Medzinárodného festivalu Nová bulharská dráma 2016. S istotou môžeme povedať, že sa toto predstavenie bude hrať ešte mnoho rokov, vďaka čomu si ho vryje do pamäti súčasná generácia rovnako, ako tá predchádzajúca.

IMG_2398-2.jpg

          Klaniame sa veľkému umeniu herečiek! Klaniame sa geniálnemu Valerimu Petrovi! Klaniame sa veľkej Melpomené!

IMG_2408-3.jpg
IMG_2423-2.jpg
Deň sa začína kultúrou

Deň sa začína kultúrou

Paríž, ženy a ešte niečo od Štefana Božkova

Paríž, ženy a ešte niečo od Štefana Božkova