Emília Hrušíkova má 80 rokov

Emília Hrušíkova má 80 rokov

Keď sú na oficiálnej návšteve Slovenska a majú stretnutie s bulharskou spoločnosťou, oficiálni hostia z Bulharska - prezidenti, viceprezidenti, ministri- vždy sa k tebe obracajú so slovami: "Vážená pani Hrušíkova". Ale väčšina Bulharov, ktorí žijú na Slovensku ťa mnoho rokov nazývajú len "Mila Emílijke". A tak, milá naša Emílijke, máme veľké šťastie, že si s nami a k tvojmu 80. výročiu ti želáme "mnoga leta, živio", ako sa tu, na Slovensku spieva.

Budem hovoriť osobne, bola si jednou z prvých tvárí, s ktorými som sa ako 14-ročné dievča, odtrhnuté z vlasti po príchode do Bratislavy, stretla. Tvoj úsmev a neustále vtipy ma robili šťastnou a dali mi odvahu, ale ty si taký človek, ktorý s úsmevom dodáva sebadôveru všetkým okolo seba. Si nebojácna, odhodlaná a neúnavná, pripravená brániť nielen svoje vlastné názory, ale aj všetko posvätné, čo nás, Bulharov po celom svete spája. Vždy si mala svoj cieľ a tým je naše spoločné Bulharsko, jeho dobré meno, vyvrcholenie jeho kultúry, vyjadrené prostredníctvom prejavu, tradícií, umenia, folklóru, hrdinskej histórie.

Pamätám si ťa - krásnu, elegantnú, premýšľajúcu, vynaliezavú - ani Bulhari, ani Slováci ti nemohli odolať alebo niečo odoprieť. V priebehu rokov nebolo nič čo by ťa zastavilo. Bez teba by bolo nemysliteľné založenie Bulharského kultúrneho zväzu a jeho osem klubov po celom Slovensku, vydanie novín "Roden glas" a neskôr časopisu "Krajan", dokonca založenie Bulharského kultúrneho - informačného centra v r. 1971, keď si bola pravou rukou môjho zosnulého otca a prvého riaditeľa. Bola si krásnou Emíliou pre bulharských študentov a dodnes si najvernejším fanúšikom umeleckých výkonov talentovaných Bulharov a Slovákov z bulharskej školy "Christo Botev ". Len nedávno si ich rozrušená objímala po inšpirujúcom vystúpení v poeticko-hudobnom projekte "Hviezdička od Peti Dubárovej nad Bielym hradom"

Si inšpiráciou pre všetkých Bulharov na Slovensku. Každý, kto usilovne pracuje dostáva od teba povzbudenie, prijíma tvoju úprimnú chválu, kto sa mýli, vie že pravda ho neobíde. My to potrebujeme. Každý deň sa od teba niečo nové naučíme. Si žijúcou históriou bulharskej komunity na Slovensku. Nedávno, keď sme kládli kvety a vence na počesť Christa Boteva, dozvedeli sme sa od teba, čo sa skrýva v základoch pamätníka padlým počas Slovenského národného povstania partizánov. Bolo by pekné, keby nejaký mladý človek začal chodiť za tebou, aby si mu mohla nadiktovať všetky svoje spomienky. Tak by vznikla história Bulharov na Slovensku, ktorá by mohla slúžiť budúcim generáciám našich krajanov, roztrúsením po celom svete. Inšpirovala by ich k založeniu svojich bulharských komunít, odolných voči času a rôznym politickým a ekonomickým výzvam. Pre tvoju odolnosť a oddanosť, v mene Slovákov a Bulharov, ťa Bulharsko vyznamenalo Radom Ministerstva kultúry "Sv. Cyrila a Metoda", pamätnou plaketou a medailou Štátnej agentúry pre Bulharov v zahraničí - "Ivan Vazov" a takisto, na počesť tvojho jubilea, plaketou ministra zahraničných veci Bulharska, ktorú ti odovzdala pani Ekaterina Zacharieva.

My, tvoji skutoční priatelia, ťa budeme aj naďalej obdarovávať svojou láskou, úctou a úprimnou pripútanosťou.

Buď živá, zdravá a šťastná ešte mnoho dlhých rokov, drahá pani Hušíková, naša milá Emílijka!

Cyrilské písomníctvo na Slovensku do konca 18. storočia

Cyrilské písomníctvo na Slovensku do konca 18. storočia

Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti  Dňa Christa Boteva v Bratislave

Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti Dňa Christa Boteva v Bratislave