Vodorovno/Horizontal - Ivelin Metodiev i Kristina Krumova

Vodorovno/Horizontal - Ivelin Metodiev i Kristina Krumova

30. výročie medzinárodného festivalu - Mesiac fotografie v Bratislave

Rok 2020 je slávnostný pre Stredoeurópsky dom fotografie v Bratislave ako jubileum prestížneho medzinárodného festivalu Mesiaca fotografie. Organizátorom a riaditeľom festivalu je pán Václav Macek. Napriek opatreniam s pandémiou Covid 19, aj tento rok sa festival organizuje bez diváckej verejnosti, ktorá si zvykla na radostnú atmosféru vernisáží pre profesionálov a fanúšikov. Tentoraz ale bez sprievodných udalostí, ako napr. prezentácií kníh a albumov, happeningov a okrúhlych stolov. Napriek tomu, hodnotné výstavy sa konali vo viacej ako v dvadsiatich  sienach v Bratislave, ale aj inde.  Jedna s nich je aj výstava fotografa Ivelina Metodieva spolu s poéziou  Kristiny Krumovej z Bulharska.

IMG_3566.JPG

Ivelin Metodiev sa narodil v prímorskom meste Burgas v Bulharsku. Je fotografom a multimediálnym umelcom s praxou v Bulharsku a zahraničí, ako aj asistent kameramana vo filmových a televíznych projektoch. Ivelin získal množstvo ocenení a zúčastnil sa na mnohých tvorivých dielňach a seminároch. Jeho profesionálny životopis zahŕňa samostatnú výstavu LEST WE FORGET v Červenom dome v Sofii, ako aj účasť na projektoch ako VISUAL VOICES - Youth Perspectives on Global Issues (Headquarters OSN in New York and London), SHOOT NATIONS SOUTH BANK (London), NEW WALLS (Portsmouth), VERNISSAGE (Portsmouth a Londýn), DOCUMENT THIS… (Portsmouth), INCLUDE CITY (Burgas), LUMIX AWARDS (Sofia).

Hlavný dôraz v jeho najnovšej práci je na odvážne experimentovanie s analógovými fotografickými procesmi v rozsahu, v akom sú testované štandardné predstavy o estetike a kráse. To je cena snahy preskúmať a prehodnotiť očakávania tradičnej fotografie týkajúce sa vizualizácie abstraktných veličín, ako je čas a priestor. Tento projekt predstavuje prechod jeho fotografickej praxe od dokumentárneho k konceptualizmu a zároveň rozširuje rozsah jeho práce.

IMG_20201214_132656.jpg

Kristina Krumová je poetka na voľnej nohe a redaktorka beletrie. Žije a pracuje v Sofii, Bulharsko. Má magisterský titul z histórie na Sofijskej univerzite st. Klimenta Ohridského so špecializáciou: Krízy, konflikty a diplomacia vo svetovej politike - XVI - XXI storočia. Jej práce boli publikované v medzinárodných edíciách, ako sú: Ghost City Review, North of Oxford, Red River Review, Ann Arbor Review, The Pangolin Review, Dream Noir, The Conclusion Magazine, Unlikely Stories, Oddball, The Mad Swirl, Visitant Lit a The Rusty Truck. V súčasnosti pracuje na svojej debutovej básnickej zbierke.

3.jpg

HORIZONTÁLNE

Horizontálne je séria snímok ktorá prezentuje dokumentáciu dlhodobého experimentu s časom a priestorom. Východiskovým bodom je horizont, najpresnejšia hranica v prírodnom svete. Čiara, ktorú pohľad dosahuje. Kde sa zem a obloha spájajú a rozdeľujú sa.

Horizont sa nikdy nedá dosiahnuť.

Cez manipuláciu s formou a procesom sa horizont premení na abstraktnú vizuálnu zložku. Takto izolovaný sa stane stavebnou zložkou, cez ktorú sa budujú viacvrstvové obrazy. Tieto fyzicky nemožné krajiny sú štruktúrovaným kontrapunktom prírodnej entropii. Prísne geometrické konštrukcie, ktoré sú jadrom tohto projektu, sú v rozpore s tradičným modelom ohnutých zaoblených organických foriem prírody. Rámec, ktorý nám ukladá prírodný svet, sa porovnáva s rámcami, ktoré si sami budujeme ako spoločnosť a jednotlivci.

Obrazy v sérii sa spoliehajú na grafickú štylistiku a na minimalistický súbor vizuálnych výrazových prostriedkov. Paralely sa dajú robiť s niektorými hnutiami a štýlmi  bezpredmetného výtvarného umenia, ako je neoplasticizmus a kubizmus. Experimentálna práca s fotocitlivými materiálmi sa kombinuje s literárnym hlasom, aby sa odhalil úplne nový pohľad nad horizontom - ten, ktorý nebol doteraz známy.

Takýto výber zhrnuje v sebe výsledky doterajšej autorovej experimentálnej práce s víziou o budúcom vývoji koncepcií a techník na vytváranie ďalších kolekcií ktorí sledujú vývoj vzniku diela.

4.jpg

O postupe:

Vytvorenie prezentovanej série snímok je technicky ambiciózny a do značnej miery experimentálny proces. Použité techniky sú nad rámec bežného použitia fotografického vybavenia a materiálov. Ba aj viac, spôsob práce je navyše často v príkrom rozpore s odporúčaniami výrobcov a je vylúčená akákoľvek predvídateľnosť konečného výsledku. Hypnotický vzhľad záberov je spôsobený práve reakciou materiálov na tieto neobvyklé podmienky.

Fotografia je v podstate prostriedok na zachytenie okamihov. Fotografický film je zvyčajne exponovaný raz za zlomok sekundy. Tu je tento koncept dekonštruovaný a prehodnotený. Okamžik vytvorenia latentného obrazu sa natiahne na roky. Priestory z opačných koncov zemegule sú umiestnené v jednom zábere. Interakcia času a priestoru nastáva na molekulárnej úrovni na časticiach striebra vo filmovej emulzii.

5.jpg

Fotenie je iba prvý krok. Po exponovaní musí byť každý negatív vyvinutý pred manuálnym kopírovaním na fotocitlivý papier. Jedná sa o časovo náročné procesy s mnohými premennými. Teplota, čas, koncentrácia roztokov, intenzita svetla - všetky ovplyvňujú výsledok a môžu mať katastrofický účinok. Záber exponovaný na rôznych kontinentoch a na ktorom sa roky pracovalo, môže byť zmarený jediným zachvením ruky v tmavej komore.

Experimentálna práca s fotocitlivými materiálmi Ivelina Metodieva je kombinovaná s literárnym hlasom Kristíny Krumovej aby spolu odhalili úplne novy zorný pohľad nad horizontom.

Horizont jestvuje

výslovne

 iba

 v objektívnom

rozjímaní básnikov.

 

6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.JPG
Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

EMÓCIE Violety Bázlik Královej

EMÓCIE Violety Bázlik Královej