Bratislava si pripomína 2. jún pri pomníku bulharských partizánov

Bratislava si pripomína 2. jún pri pomníku bulharských partizánov

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky v Slovenskej republike, Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave, Bulharská škola Christa Boteva, Bulharský kultúrny zväz, Ústredná rada Slovenského zväzu bojovníkov proti fašizmu, Združenie Slovákov z Bulharska, diplomati, desiatky krajanov a obyvateľov hlavného mesta Slovenska oslavovali 2. jún. Slávnosť sa začala kladením vencov k pomníku bulharských partizánov, za zvukov vojenskej kapely. Vojenský orchester zahral bulharskú a slovenskú hymnu a čestná stráž  v slávnostných uniformách si uctila pamiatku hrdinov, ktorí položili život za slobodu.

2 (4).jpg

Slovo predniesol   JE mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky pán Vasil Petkov. V dojatí sa prihovoril početnému publiku:

2. jún je pre našu vlasť Bulharsko pamätným dňom, tento dátum sa v dejinách spája s večnou túžbou po dosiahnutí najušľachtilejšieho blaha, ktorým je sloboda. Dnes sa nachádzame na  hrdinskom a svätom mieste na bratskej slovenskej pôde, na brehu rieky Dunaj, rieky ktorá je spätá s jedným z najväčších bulharských revolucionárov a básnikov – Christom Botevom, ktorý v dávnom roku 1876,  vediac, že ide do nerovného boja za slobodu Bulharska na palube lode Radecki, vystúpil na bulharskú pôdu a prelial svoju krv na oltár vlasti.  Obetujúc svoj život, zostal navždy vo večnosti. Toto miesto je sväté aj pre Slovensko, pred ktorého obeťami skláňam hlavu na znak úcty.

3 (5).jpg

Veľvyslanec pán Vasil Petkov citoval úryvok  jednej z najväčších Botevových básní  – Chadži Dimitar,  - Kto padne v boji za slobodu, ten neumiera, ktorá zaznela aj v slovenčine.

V tento deň si uctievame tak bulharských hrdinov, ktorí položili svoj život za slobodu našej vlasti, ako aj tých 18 tisíc hrdinov mučeníkov, ktorí položili svoj život za oslobodenie Slovenska spod fašizmu počas Slovenského národného povstania. Sme hrdí, že medzi nimi sú aj mená bulharských hrdinov. Nemôžeme zabudnúť, že mnoho mladých Bulharov bojovalo v Nitrianskej partizánskej brigáde, brigáde Jánošík, v partizánskej brigáde Milana Rastislava Štefánika. Aktívne bojovali v partizánskych oddieloch v okolí Kríža nad Hronom, Handlovej, Kremnice, Banskej Bystrice, Martina a  v ďalších regiónoch Slovenska a stali sa žiarivým symbolom nášho priateľstva, slovanskej spolupatričnosti a vzájomnej pomoci.

4 (4).jpg

            Nasledoval koncert, ktorý žiaci bulharskej školy Christa Boteva predniesli na počesť svojho patróna.

5 (5).jpg

Medzi prítomnými bol pán Majer – štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky  pán plk. Kádek, veliteľ sídla prezidentky Slovenskej republiky, pán  plk. Stojčev, vojenský pridelenec obrany Bulharskej republiky v Slovenskej republike, so sídlom vo Viedni, pán Bukovszky – splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny, pán Pavúk, riaditeľ odboru Európskych politík z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, pani Uličná, námestníčka starostky MČ Bratislava-Staré Mesto. Veľvyslanec pán Vasil Petkov sa všetkým poďakoval za účasť.

6 (5).jpg
7 (4).jpg
8 (4).jpg
9 (3).jpg
10 (4).jpg
11 (2) (1).jpg
12 (3).jpg
13 (3).jpg
21 (2).jpg
22 (2).jpg
23 (1).jpg
24 (1).jpg
25 (1).jpg
26.jpg
27.jpg
Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

Hlaholika – znaky, ktoré hovoria a spájajú

Hlaholika – znaky, ktoré hovoria a spájajú