Bratislavská kultúrna elita sa postavila Proti noci

Bratislavská kultúrna elita sa postavila Proti noci

V Primaciálnom paláci v Bratislave sa 3. augusta 2021 uskutočníl autorský koncert známeho bulharského skladateľa, dirigenta a pedagóga maestra Konstantina Ilievského s názvom Proti noci. Podujatie sa konalo pod záštitou JE mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky v hlavnom meste SR pána Vasila Petkova a bolo súčasťou osláv 50. výročia založenia Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave. Na jeho organizácii sa podieľala aj Stará radnica a Občianske združenie Terra Culta.

Maestro Konstantin Ilievski prezradil publiku, že jeho cyklus 13 piesní s názvom Proti noci vznikol počas pandémie a je vyjadrením jeho vnútorného duševného boja s temnotou, boja s temnými chvíľami života a z nich vyplývajúcich vášňí, emócií, bolesti. Diela sú zložené na básne slovenského básnika Jana Smreka  rovnomennej zbierke básní.

Umelci sa vyrovnávajú s ťažkosťami tak, že hľadajú svoje vlastné jedinečné spôsoby a formy, povedal veľvyslanec Vasil Patkov. - Autor emotívne prezentuje svoje myšlienky a nálady, ktoré ho sprevádzajú posledné obdobie dvoch rokov, ktoré bolo nielen pre neho, ale nepochybne pre celé ľudstvo  ťažkým obdobím skúšok. Navyše, osobne v roku 2019 maestro Ilievski stratil svojho otca, čo zanechalo hlboké stopy v jeho duši. Je mi cťou, že vás môžem pozdraviť a zaželať vám, aby ste si dnešný koncert užili, aby ste boli živí a zdraví a nádej nech je vždy v našich srdciach! “, uzavrel pán Petkov.

Desiatky hostí, ktorí zaplnili Zrkadlovú sálu  Primaciálneho paláca, tlieskali trom mimoriadne talentovaným interpretom: Linde Balovej - sólistke Opery SND v Bratislave, Jozefovi Eliášovi - prvému klarinetistovi Slovenskej filharmónie v Bratislave a hosťovi z Nemecka slovenského pôvodu - Ivanovi Dankovi - prvému hobojistovi Stuttgartskej opery. Pred piatimi rokmi hosťoval pán Danko ako sólista na koncerte so symfonickým orchestrom Bulharského národného rozhlasu pod vedením maestra Ilievského  a bol ocenený prestížnou hudobnou cenou Krištálová lýra.

 Maestro Konstantin Ilievski pochádza z hudobníckej rodiny zo Sofie. So Slovenskom ho spájajú roky štúdia u Petra Čermana (klavír), Zdenka Bílka (dirigovanie orchestra) a Dušana Billa (dirigovanie zboru). Konstantin Ilievski je nositeľom viacerých ocenení na medzinárodných súťažiach v Taliansku, Írsku, Českej republike, Rakúsku a víťazom klavírnych súťaží Slovenského konzervatória. Bol prijatý na Universität für Musik und Darstellende Kunst vo Viedni, kde študoval u Leopolda Hagera a Juroša Lajovića (dirigovanie) a u Ivana Ereda, Kurta Schwerzika a Detleva Müllera-Siemensa (kompozícia).

Dirigoval množstvo európskych orchestrov a Floridský mládežnícky symfonický orchester. Je stálym hosťujúcim dirigentom vo viacerých symfonických orchestroch v Bulharsku a na Slovensku. Konstantin Ilievski je tiež hudobný skladateľ. Jeho avantgardné diela boli uvedené na Slovensku, v Českej republike, Bulharsku, Maďarsku, Rusku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku a Spojených amerických štátoch. Komponoval aj filmovú hudbu a získal ocenenia na filmových festivaloch.

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny

Nitra, moja Nitra Slávnosť  sv. Cyrila a sv. Metoda na Slovensku

Nitra, moja Nitra Slávnosť sv. Cyrila a sv. Metoda na Slovensku