Vianočné pastorále

Vianočné pastorále

13. decembra, 2022 žiaci z Umeleckej školy Exnárova predstavili v Bulharskom kultúrnom inštitúte v Bratislave svoj tradičný Vianočný koncert pod názvom Vianočné pastorále. Podujatie sa opäť konalo v rámci projektu  Štúdio mladých talentov BKI.

Riaditeľka, pani Vania Radeva, privítala početných hostí s tým, že je rada, že projekt pokračuje aj po ťažkej pandémii. Prítomným porozprávala o bohatom programe v rámci výročia BKI v Bratislave, o hosťovaní svetoznámych bulharských hudobníkov ako virtuóz Teodosij Spasov, jedinečný skladateľ Konstantin Ilievski, mladých klaviristov a huslistov, interpretov klasiky, džezu, popu a folku. Deťom a ich rodičom zaželala, aby v budúcnosti zbierali  sladké ovocie svojho úsilia a investícií na národných a svetových scénach. Všetkým, ale aj neúnavným učiteľom, zaželala pekné sviatky, vzrušujúce zážitky a veľa darčekov.

Tento projekt vznikol na základe spolupráce Bulharského kultúrneho inštitútu s vedením rôznych hudobných škôl začiatkom roka 2011. Cieľom projektu je, aby sa študenti dozvedeli viac o bulharskej hudbe a predviedli diela bulharských autorov.

Na  tohtoročnom koncerte odzneli diela bulharského skladateľa Paraškeva Chadžieva a  klasické sonáty Wolfganga Amadea Mozarta, Christopha Willibalda Glucka,  Georga Fridricha  Händla,  AntoniaVivaldiho, Frederika Chopená a ďalších.

Učiteľka hudby Gabriela Badlíková poďakovala za pohostinnosť a sľúbila, že prekvapí bulharskú komunity novými dielami klasických a súčasných bulharských skladateľov. Pozdravy a poďakovanie inštitútu vyjadrila aj riaditeľka Hudobnej školy na Exnárovej ulici pani Anna Miklovičová.

Hudba a veselý hluk, ktorý zaplnil Kultúrny inštitút, navodili príjemnú atmosféru, dôstojnú na oslavu nastávajúcich sviatkov, ktoré silou Nádeje, Viery a Lásky žiaria na duše všetkých kresťanov.

Vianoce 02.jpg

Bulharské ozveny

Bulharské ozveny