Veľkonočný koncert

Veľkonočný koncert

Odzneli nadčasové bulharské hity pred Veľkou nocou

Dňa 13. apríla 2022 sa v BKI Bratislava uskutočnil Veľkonočný akustický koncert mladých interpretov Ľuby Ilievy a Evgeniho Žeľazkova. Koncert sa konal pod záštitou J.E. mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bulharskej republiky na Slovensku - pána Vasila Petkova. Slovenské publikum malo možnosť vychutnať si nadčasové hity obľúbencov všetkých Bulharov, ktoré kedysi spievali  populárne  speváčky  a skupiny ako sú Margarita Chranova, Maria Ilieva, Ľubo Kirov, Šturcite - (Cvrčky),  Diana Express, Tonika SV a ďalší. Tentokrát sme si ich vypočuli v interpretácii najnovšej generácie  mladých talentovaných hudobníkov,  ktorí hosťom ponúkli aj vlastné skladby.

Riaditeľka inštitútu pani Vania Radeva priblížila hosťom príbeh každej z piesní: Ľuba a Evgeni sú duetom, ktorý šíri dobré  meno  bulharskej hudby, zabavajú publikum a vytvoria nám sviatočnú náladu pred veľkonočnými sviatkami!

Ľuba Ilieva sa narodila v roku 1996 v Sofii. V roku 2014 bola  finalistkou zábavnej  súťažnej relácie  X Factor. Po ukončení súťaže odišla do Švédska, odkiaľ dostala množstvo ponúk  na rôzne turné po škandinávskych krajinách. Tam strávila na javisku celkovo 5 mesiacov. Po návrate do Bulharska venuje svoj talent deťom a mladým ľuďom, ktorí sa chcú dať na spevácku dráhu. V  súčasnosti pôsobí ako pedagogička na hudobnej škole Georgiho Jankova Music Factory v Sofii. Jej repertoár zahŕňa mnoho populárnych bulharských piesní, ako aj veľa anglických džezových skladieb, blúzovej hudby, R&B, rocku, popu a soulu.

Evgeni Žeľazkov sa narodil v roku 1989 v Chaskove. Je gitarista, skladateľ aj aranžér. Evgeni vystúpil za hranicami  Bulharska na javiskách vo Veľkej Británii, Južnej Kórei, Holandsku a Turecku. V Bulharsku je známy vďaka spolupráci s mnohými finalistami zábavných súťažných  relácií X Factor, Music Idol a The Voice – Hlas Bulharska. Spolupracoval aj so známymi a obľúbenými bulharskými umelcami ako sú Georgi Christov, Toma, Miro, Vasko Krpkata, Konstantin Belčev a ďalšími. Evgeni je virtuóz. Hrá a interpretuje vo všetkých hudobných žánroch a jeho skladby variujú vo všetkých štýloch od folklóru po rock.

Duo bolo nielen šarmantné a priateľské, ale potešilo publikum aj svojou krásou a talentom. Hoci publikum nepoznalo bulharské piesne, tlieskalo do rytmu pri skladbách skupín:  Priatelia,  Tonika SV a piesňach Stefana Diomova.

      IKONA. Abeceda, obrazov a znakov.           Stefkа Nikolovа navštívila BKI - Bratislava

IKONA. Abeceda, obrazov a znakov. Stefkа Nikolovа navštívila BKI - Bratislava

Kostol z farieb - Edmond Dacik

Kostol z farieb - Edmond Dacik