Zraz Bulharov pri príležitosti osláv Sv. Cyrila a Sv. Metoda na Devíne

Zraz Bulharov pri príležitosti osláv Sv. Cyrila a Sv. Metoda na Devíne

Koncert cirkevného zboru Hodegetria a výstavu ikon daroval Bulharský kultúrny inštitút 24. mája obecenstvu na Devíne. Tradičná oslava Dňa svätých bratov Cyrila a Metoda, bulharskej azbuky, osvety, kultúry a slovanskej písomnosti sa konala  pod záštitou Veľvyslanectva Bulharskej republiky a zúčastnila sa na nej aj Bulharská škola Christa Boteva v Bratislave  a Kultúrny zväz Bulharov na Slovensku. Hostia si prezreli časť výstavy Bulharského kultúrneho inštitútu – IKONA – Azbuka obrazov a znakov výtvarníčky Stefky Nikolovej. Po krátkom programe žiakov Bulharskej školy na podujatí odzneli piesne cirkevného zboru Hodegetria z Bulharska, ktorý v roku 2015 založila Dr. Rosica Nikolova, ktorá je zároveň aj dirigentkou skupiny. Zbor  pravidelne účinkuje na bohoslužbách v Kostole Narodenia Panny Márie v Lagere v Sofii. Rovnako aj na iných podujatiach, nielen v Bulharsku ale aj v zahraničí.

Dr. Rosica Nikolova absolvovala Národnú hudobnú akadémiu Panča Vladigerova: Zborové dirigovanie  a Sofijskú univerzitu Sv. Klimenta Ochridského, odbor: Súčasná pravoslávna teológia. Absolvovala  aj  dirigovanie na Petrohradskom konzervatóriu Nikolaja Rimského-Korzakova. Dizertačnú prácu v odbore hudobná veda obhájila na Inštitúte pre štúdium umenia pri Bulharskej akadémii vied. Je lektorkou Vysokej školy múzických  umení   Krstya  Sarafova.

Názov súboru vznikol podľa slávnej ikony, o ktorej sa predpokladá, že ju napísal apoštol Lukáš ešte počas života Matky Božej a bola ňou požehnaná. Legenda hovorí, že sa zjavila dvom slepcom a zázračne ich priviedla do chrámu vo Vlahernonej a vrátil sa im zrak. Názov Hodegetria v preklade z gréčtiny znamená „Sprievodca“. Zobrazuje Matku Božiu s dieťaťom. Jej ruka ukazuje na Božieho Syna,  Spasiteľa celého ľudstva.

J.E. pán Vasil Petkov - mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky v Slovenskej republike povedal, že mu je cťou privítať prítomných a najmä milých hostiteľov a priateľov Bulharska - pani Ľubicu Kolkovú, starostku Devína a Mons. ThLic. Gavendu - správcu farnosti Kostola Svätého Kríža, ako aj zástupcov diplomatického zboru a panie riaditeľky Bulharskej školy a Bulharského kultúrneho inštitútu - pani Banovu a pani Radevu: „Obzvlášť sa teším, že 24. máj oslavujeme práve na slovenskej pôde. Bulharský národ si vysoko cení svoju starobylú a svätú históriu a uctieva si solúnskych bratov Cyrila a Metoda – patrónov súčasnej Európy, ktorí svojou osvieteneckou Veľkomoravskou misiou zanechali hlboké duchovné stopy na území aj dnešného Slovenska. Keď ich neľahká misia bola vystavená obrovskej výzve, múdri vládcovia Bulharského cárstva prichýlili žiakov Cyrila a Metoda v našej krajine a pojali  toto veľké literárne dedičstvo. Takýmto spôsobom, celá slovanská civilizácia zaujala svoje dôstojné duchovné miesto na mape Európy a sveta a Bulhari a Slováci navždy zostanú spätí dielom ich spoločných prvých učiteľov“.

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

      IKONA. Abeceda, obrazov a znakov.           Stefkа Nikolovа navštívila BKI - Bratislava

IKONA. Abeceda, obrazov a znakov. Stefkа Nikolovа navštívila BKI - Bratislava