Nitra, milá Nitra 2022 – Dni sv. Cyrila a sv. Metoda

Nitra, milá Nitra 2022 – Dni sv. Cyrila a sv. Metoda

Cyrilo-metodská národná púť v Nitre je tradičná slávnosť venovaná spolupatrónom Európy Cyrilovi a Metodovi. Tento rok boli slávnosti od 3. do 7. júla 2022 na rôznych miestach na Slovensku, pričom zavŕšenie bolo v Nitre na Svätoplukovom námestí. Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bol metropolita Košickej arcidiecézy arcibiskup J. E. Mons. Bernard Bober, za prítomnosti reprezentantov katolíckych cirkví na Slovensku. Tiež aj predsedu vlády Eduarda Hegera, členov vlády SR, za účasti predstaviteľov regionálnych samospráv, delegátov profesijných združení, členov diplomatického zboru na Slovensku a občanmi. Slávnostnú sv. omšu v priamom prenose odvysielala RTVS.

Tradične boli pozvaní aj predstavitelia Bulharského veľvyslanectva v Slovenskej republike a Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave (BKI). Mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca, pána Vassila Petkova zastupovala páni Gabriela Primova, konzulka Bulharskej republiky a páni Vania Radeva, riaditeľka BKI. Bulharská delegácia počas bohoslužby vzdala hold pozostatkom sv. Konštantína Cyrila Filozofa.

Bulharsko sa pri tejto príležitosti každoročne predstaví, či už výstavou alebo koncertom. Tento rok sa ale Dni bulharskej kultúry konali v Košiciach a v Banskej Bystrici.

Po skončení sv. omše sa pani Radeva a pani  Primova pozastavili pri stánku na námestí, kde sa rozdávali propagačné materiáli o Cyrilo-Metodskej kultúrnej ceste pri Rade Európy. Bulharská strana je v danej oblasti aktívna, pričom pani Radeva je v rámci projektu oficiálnou reprezentantkou Ministerstva kultúry Bulharska. Bola aj súčasťou tímu, ktorý získal Európsky certifikát pre tento medzinárodný projekt, dôležitý pre všetky slovanské krajiny a národy.

Napriek silnému dažďu a chladnému počasiu, prítomní účastníci v Nitre vytrvali až do konca. Bola to tá najmenšia obeť akú mohli venovať ako prejav úcty našim milovaným učiteľom a vierozvestom. Skutočnosť, že sme z ich úsilia prijali svetlo viery, písmo a kultúru, ako stavebný kameň našej spoločnej slovanskej identity, je v daných súvislostiach nadčasová.

Dni Bulharskej kultúry v Banskej Bystrici 2022

Dni Bulharskej kultúry v Banskej Bystrici 2022

Dni Bulharskej kultúry na Slovensku

Dni Bulharskej kultúry na Slovensku