Bienále ilustrácií v Bratislave - BIB 2023

Bienále ilustrácií v Bratislave - BIB 2023

Bulharský kultúrny inštitút predstavil 4. októbra vo svojich sálach výstavu – Autorské pokusy v ilustrácii a grafickej úprave knihy. Výstava bola súčasťou 29. ročníka Bienále ilustrácií v Bratislave - BIB 2023 pod názvom Čo nás spája. Tento rok sa jej zúčastnilo 275 autorov z 36 štátov, medzi nimi boli do medzinárodnej súťaže vybrané Bulharky Ľuba Haleva, Neda Angelova, Nevena Angelova, Damjan Damjanov, Jasen Gjuzelev, Kapka Kaneva, Sofia Popjordanova a Mila Janeva-Tabakova. Okrem nich bola v Bratislave v rámci medzinárodného bienále pozvaná aj súborná výstava mladých bulharských umelcov. V sále Bulharského kultúrneho inštitútu sú vystavené práce 15 absolventov bakalárskeho štúdia odboru špecializácie Kniha, ilustrácia, tlačená grafika na Vysokej škole výtvarných umení v Sofii. Prezentované ilustrácie a knižné makety vznikli počas akademického roka 2022-2023 v rámci úlohy Autorská edícia pre deti v alternatívnej priestorovej forme pod vedením doc. Dr. Reginy Dalkalačevovej a docentky Bojany Pavlovej.  Kurátormi výstavy sú docentka Kapka Kaneva a asistentka Bojana Pavlova. Výstavu otvorila riaditeľka BKI - Bratislava - pani Vania Radeva a riaditeľka BIB 2023 - pani Zuzana Liptáková. Výstava je pokračovaním dlhoročnej tradície účasti bulharských ilustrátorov a knižných dizajnérov na tomto prestížnom medzinárodnom fóre.

Súťaž je pokračovaním tradície vytvorenej v roku 1965, ktorej cieľom je zvýšiť umeleckú úroveň a kvalitu polygrafického spracovania kníh. Organizátorom súťaže je Detské múzeum BIBIANA a spoluorganizátormi Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie Slovenska.

Na tradičnom sympóziu pre mladých grafikov, pomenovanom po svetoznámom slovenskom grafikovi Albínovi Brunovskom, tvorcovi jedinečnej metafyzickej grafickej školy, sa zúčastnila aj mladá bulharská výtvarníčka Nadežda Todorova Karidova.

Skupinu zo Sofie sprevádzala aj ich vlastná výtvarná kritička - Velina Taškova, študentka bakalárskeho štúdia výtvarných štúdií na Vysokej škole výtvarných umení.

V sále divadla Pavol Orzásaga Hviezdoslava boli prítomní členovia diplomatického zboru, zahraniční hostia, kritici, umelci, zástupcovia médií. Rozdalo sa päť zlatých jabĺk a množstvo plakiet. Ceny udelila ministerka kultúry Silvia  Hroncová a komisárka Bienále Hana Križanová, pritom umelcom zo vzdialených krajín prevzali ocenenia veľvyslanci. Laureátom tohtoročného ocenenia Grand Prix BIB 2023 sa stala Anna Cunha z Brazílie. Členom poroty bol aj bulharský ilustrátor Kiril Simeonov Zlatkov. Skvelá organizácia fóra umožnila prítomnosť ocenených online cez veľkú obrazovku na pódiu. Atmosféra bola dojemná, krásne hrala živá hudba. Ceny po prvý raz udeľovala detská porota, ktorá pracovala súbežne so svojimi dospelými kolegami. 

Bratislavské hudobné slávnosti 2023

Bratislavské hudobné slávnosti 2023

Návšteva bulharskej delegácie na východnom Slovensku

Návšteva bulharskej delegácie na východnom Slovensku