Som otrokom len slobody – uvedenie výstavy Stefana Gečeva  v Banskej Bystrici

Som otrokom len slobody – uvedenie výstavy Stefana Gečeva v Banskej Bystrici

Pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskou republikou a Bulharskou republikou Bulharský kultúrny inštitút so sídlom v  Bratislave uviedol 14.03. 2023 výstavu  Som otrokom len slobody  v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, ktorá sa venouje životu a dielu bulharského intelektuála a diplomata Stefana Gečeva.

Riaditeľka knižnice PhDr. Oľga Doktorová vyzdvihla dlhoročnú spoluprácu medzi oboma inštitúciami a zdôraznila, že ide o 42. bulharskú výstavu v krásnych priestoroch knižnice.

Riaditeľka BKI pani Vania Radeva poodhalila historické súvislosti, v ktorých prebiehala diplomatická misia Štefana Gečeva na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Spomenula politiku bulharského štátu a spoločnosti a jej zásluhy pri záchrane 50 000 bulharských Židov pred deportáciami do táborov smrti. Pre slovenského diváka sú zaujímavé najmä detaily stretnutia Gečeva s cárom Ferdinandom I. v kaštieli v Sokolovciach  na strednom Slovensku, pri ktorom  osobne doručil smutnú správu o náhlej smrti jeho syna cára Borisa III. V roku 1944 Stefana Gečeva vyhnali Nemci  z Bratislavy a internovali ho v Piešťanoch po tom, ako sa vyhlásil za stúpenca vlády v Sofii.

Výstava pozostáva z  bohatej škály originálnych materiálov. Obsahuje rukopisy, dokumentov, fotografií, prvé vydania kníh a umeleckých diel, ako aj informácie o rozsiahlych intelektuálnych známostiach a aktivitách Stefana Gečeva. Nechýbajú ani básne, umelecké preklady a memoárové texty autora, zozbierané na 18 paneloch v bulharčine a angličtine, ktoré dopĺňa resumé v slovenčine. Výstava mala veľký úspech v Sofii, Ruse, Plovdive a Budapešti. Okrem Stefana Artamonceva je  spoluautorkou výstavy  aj Rumjana Pašalijska. 

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky a Bulharský kultúrny inštitút  oslávili 80. výročie záchrany bulharských Židov

Veľvyslanectvo Bulharskej republiky a Bulharský kultúrny inštitút oslávili 80. výročie záchrany bulharských Židov