VEĽKÁ NOC V BULHARSKU, ČESKEJ REPUBLIKE A NA SLOVENSKU

VEĽKÁ NOC V BULHARSKU, ČESKEJ REPUBLIKE A NA SLOVENSKU

Národopisnú výstavu predstavil Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave  4. apríla. Je dielom Regionálneho etnografického múzea v Plovdive a Spolku Čechov, Slovákov a priateľov v Plovdive. Konzulka – pani Gabriela Primova, vysvetlila prítomným, že výstava je venovaná 30. výročiu nadviazania diplomatických vzťahov medzi Bulharskou republikou a mladou Slovenskou republikou a privítala ich blahoželaním k  blížiacim sa  sviatkom: „Verím, že v predvečer Veľkej noci prinesie výstava ďalšiu náladu počas sviatkov pre celý týždeň Slovákov“, povedala pani Primová. „Verím, že v predvečer Veľkej noci zvýrazní výstava náladu počas Veľkonočného týždňa všetkým Slovákom," povedala pani Primova.

„Výstava VEĽKÁ NOC V BULHARSKU, ČESKEJ REPUBLIKE A NA SLOVENSKU je tematická a vypovedá o spoločných a rozdielnych tradíciách troch slovanských krajín. Sleduje zachované pohanské zvyky z dávnych čias, ako aj rozsah vplyvu kresťanstva na zmeny ľudových  povier a predstáv v neskorších obradoch“, vysvetlila riaditeľka BKI – pani Vania Radeva.

Riaditeľ múzea, prof. Dr. Angel Jankov, poďakoval za pozvanie a vysvetlil, že myšlienka usporiadať túto výstavu sa zrodila už pred niekoľkými rokmi: „Plovdiv je multietnické mesto, kde žije veľa slovenských a českých žien, vydatých za Bulharov, a s ktorými úzko spolupracujeme“, povedal riaditeľ a predstavil kurátorku Grozdelinu Georgievu - Savatinovu, ktorá hostí oboznámila s históriou sviatku. Vysvetlila, že ľudové zvyky predchádzajú cirkevno-kanonické a možno ich nazvať praslovanskými, siahajúcimi až do hlbokej antiky. Jarné obrady  na oživenie prírody, s ktorými je spojený aj veľkonočný obrad, sa podľa používaného juliánskeho a gregoriánskeho kalendára niekedy časovo rozchádzajú. V Bulharsku cyklus zahŕňa zvyky mäsových a syrových Fašiangov, maškarné hry, konskú Veľkú noc - Todorovden, Lazaruvane a Vvbnicu, teda sedem  týždňov (nedieľ)  pôstu. V Čechách a na Slovensku sa pôst začína Popolcovou stredou a trvá šesť týždňov (nedieľ) až do Veľkej noci, čo odráža všetky ľudové zvyky v tom čase.V porovnaní sú jasne načrtnuté obrady, spojené s poľnohospodárskymi obetami, ktoré sú spoločné pre tieto tri krajiny. Lazarus - iniciačný obrad pre dievčatá v bulharských krajinách - má tiež staroveké korene.

Výstava predstavuje bohaté obrady okolo samotného vzkriesenia. Milovníci krásnych maľovaných vajíčok sa dozvedeli, koľko rôznych techník sa používa na ich zdobenie. Mali možnosť vidieť aj film zo série BKI Bulharské ozveny, venovaný veľkonočnému obradu. V ňom riaditeľka inštitútu - pani Vania Radeva s veľvyslancovou manželkou - pani Zlatinou Petkovou maľujú veľkonočné vajíčka a delia sa s divákmi o spôsoby ich zdobenia, ktoré sa naučili od svojich prastarých rodičov.

Hostia sa dozvedeli veľa o starobulharských  zvykoch, ale sa aj so zanietením  pýtali hosťujúcich odborníkov z Bulharska. Všeobecný záver dospel k poznaniu, že obrady a rituály pred Veľkou nocou a okolo nej opäť dokazujú spoločné slovanské korene, ktoré spájajú naše tri národy.

Výstava už hosťovala v BKI v  Prahe v roku 2022.

Hudobné matiné - ZAOSTRENÉ NA VIOLU 

Hudobné matiné - ZAOSTRENÉ NA VIOLU 

Džezový koncert EURÓPSKE TRIO

Džezový koncert EURÓPSKE TRIO