VERNISÁŽ FOTOGRAFIÍ MICHALA HERTLÍKA

VERNISÁŽ FOTOGRAFIÍ MICHALA HERTLÍKA

10. mája sa v priestoroch podniku NIBBLE & SIP HOUSE v Starom meste Bratislavy uskutočnila vernisáž výstavy fotografií zo svetoznámeho Bulharského festivalu masiek Perník, a zo stredoamerickej krajiny Salvádor. Autorom fotografií aj celej vernisáže a následnej výstavy je Michal Hertlík – cestovateľ, fotograf, dokumentarista a milovník Latinskej Ameriky a Balkánu. V Salvádore strávil celý august 2022 a najlepšie fotografie z jeho pobytu, zobrazujúce krajinu, prírodu, staroveké civilizácie, indiánske kmene, zvyky, tradície, kultúru, gastronómiu, či typické prejavy latino krajiny, boli predmetom tejto jedinečnej výstavy. Keďže Michal istý čas prežil aj v Bulharsku, z ktorého má spravené veľké obrazy na plátne, zobrazujúce jeho fotografie masiek a bulharských fašiangových folklórnych obradov z festivalu Surva v Perniku, v podniku NIBBLE pôsobivo viseli aj tie. Je priam zarážajúce, že geografický tak vzdialené kultúry majú toľko spoločných elementov v národných krojov a ozdôb kostýmov.

Spoluorganizátorom tak krásneho podujatia bolo Veľvyslanectvo Salvádorskej republiky vo Viedni na čele s J.E. pani veľvyslankyňou Juliou Villatoro.

Návštevníci sa potešili fotografiám z vernisáže a pripomenuli si desiateho mája po salvádorsky, taktiež aj so štipkou bulharského folklóru v podobe farebných masiek a kostýmov Kukerov fašiangárov. Pripomíname, že exkluzívne fotografie z Bulharska boli ukázane v minulom roku v priestoroch Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave, ako predmet samostatnej výstavy nadaného fotografa, cestovateľa a diplomata Michala Hertlíka.   

Posolstvo z Bulharska - Vihroni Popnedelev

Posolstvo z Bulharska - Vihroni Popnedelev

Emil Venkov – Návšteva po rokoch

Emil Venkov – Návšteva po rokoch