Nitra, milá Nitra ´2023 – 1160. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na Veľkú Moravu

Nitra, milá Nitra ´2023 – 1160. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na Veľkú Moravu

V dňoch 3. až 7. júla 2023 sa na celom Slovensku konali tradičné slávnosti a Cyrilo-metodská cesta, venovaná patrónom Európy. Záštitu nad podujatím tento rok prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Skončili sa na Svätoplukovom námestí v Nitre svätou omšou v priamom prenose odvysielanou RTVS. Odslúžil ju J. E. Mons. Bernard Bober, arcibiskup a metropolita Košickej arcidiecézy, za prítomnosti vysokých predstaviteľov slovenských katolíckych cirkví, členov vlády, krajských a mestských samospráv, vážených predstaviteľov rôznych profesií, občanov a členov diplomatického zboru na Slovensku.

Tradične boli pozvaní aj predstavitelia Bulharského veľvyslanectva v Slovenskej republike a Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave. Podujatia sa zúčastnili: J.E. Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Vasil Petkov, pani Vania Radeva, riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu a Prof. Dr. Vasja Velinova z Centra slavisticko-byzantských štúdií Ivana Dujčeva Sofijskej univerzity Sv. Klimenta  Ochridského. V predchádzajúci deň – 4. júla Bulharský kultúrny inštitút uviedol dokumentárnu výstavu Azbuka - Abeceda a dejiny s prednáškou Prof. Dr. Vasji Velinovej. Výstava bola súčasťou projektu Putovné výstavy Štátneho kultúrneho inštitútu pri Ministerstve zahraničných vecí. „Vo všetkých tu prítomných vidím skutočných priateľov Bulharska a som presvedčený, že spoločne budeme pracovať na ďalšom šírení nášho spoločného cyrilo-metodského kultúrno-historického a duchovného dedičstva," povedal pán veľvyslanec Petkov.

Bulharská delegácia počas bohoslužby vzdala hold pozostatkom sv. Konštantína Cyrila Filozofa. Po skončení sv. omše sa zastavili pri stánku na námestí, kde sa rozdávali propagačné materiály o Cyrilo-Metodskej kultúrnej ceste pri Rade Európy. Bulharská strana je v danej oblasti aktívna, pričom pani Radeva je v rámci projektu oficiálnou reprezentantkou bulharského Ministerstva kultúry. Bola aj súčasťou tímu, ktorý získal Európsky certifikát na tento medzinárodný projekt, dôležitý pre všetky naše slovanské  národy.

Napriek neznesiteľnej horúčave prítomní vytrvali až do konca. Bola to tá najmenšia obeť, akú mohli venovať na znak  prejavu úcty našim milovaným učiteľom a vierozvestom. Skutočnosť, že sme z ich úsilia prijali svetlo viery, písmo a kultúru, ako stavebný kameň našej spoločnej slovanskej identity, je v daných súvislostiach nadčasová. 

 Azbuka  - Abeceda a dejiny

Azbuka - Abeceda a dejiny

Národnostný magazín (Bulharský magazín)

Národnostný magazín (Bulharský magazín)