EX LIBRIS HLOHOVEC

EX LIBRIS HLOHOVEC

Dňa 5. októbra 2023 sa zástupcovia Bulharského kultúrneho inštitútu zúčastnili 19. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže tvorby knižnej značky pre deti Ex libris Hlohovec na tému tému Lesy, hory, výšiny okolo nás. Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo v kine Úsmev a bolo venované 910. výročiu založenia mesta Hlohovec. Prezentované boli práce žiakov deti zo Slovenska, Českej republiky, Ukrajiny, Maďarska, Poľska, Estónska, Indie, Srbska, Taiwanu, Turecka, atď. Do súťaže sa zapojilo aj Bulharsko. Slávnosť, nad ktorou prevzala záštitu Slovenská komisia pre UNESCO so zástupkyňou pani Natáliou Filovou, otvoril primátor mesta Hlohovec pán Ivan  Baranovič.

Organizátori postavili pred účastníkov ambicióznu úlohu, prostredníctvom jazyka fantázie a grafiky mali vyliezť  na vrcholky rodných hôr a dotknúť sa každého kúta prírody, ktorá ich obklopuje. „Cesta za životným cieľom nekončí prvým vrcholom, vždy pokračuje až za ďalší kameň či kopec. Prostredníctvom vašich diel môžeme spoznať vašu kultúru a spoločne vybudovať kultúru mieru. Veríme, že keď vytvoríte knižné dosky, dosiahnete vrchol svojej fantázie.

Porota udelila 75 ocenení, pričom najvyššie ocenenia získali Michaela Drgoňová z Hlohovca, Miia Liisa Tuvi z Estónska, Nabanita Čakravarty z Indie, Lukáš Fekete z Banskej Bystrice a Beáta Palková z Prešova. Špeciálnu cenu poroty získala kolekcia prác žiakov z Dnipro na Ukrajine.

Po odovzdávaní cien sa hostitelia a hostia presunuli do Štátneho múzea, kde boli vystavené práce detí a kde sa konala vernisáž výstavy  Grafické mosty Juliana Jordanova a jeho manželky Anny Tichonovej z Bieloruska. Julian a Anna si stále zachovávajú svoj jedinečný rozpoznateľný štýl tvorby. Umelecká dvojica už zrealizovala niekoľko rodinných výstav.

Julian Jordanov je víťazom viac ako 20 medzinárodných ocenení v oblasti grafiky a ex libris. Veľkou inšpiráciou pre tvorbu Juliana je história a mytológia. Priestor a Čas tvoria hlavnú líniu v jeho grafickom umení. Grafiky Juliana Jordanova obsahujú veľa detailov a ukrývajú hlboké významy, ktoré môžu diváci objaviť zakaždým z nového uhla pohľadu. Od roku 2014 je umeleckým riaditeľom Medzinárodnej súťaže Ex libris vo Varne.

Workshop  Dejepis zážitkovo

Workshop  Dejepis zážitkovo

Bratislavské hudobné slávnosti 2023

Bratislavské hudobné slávnosti 2023